
Wiele kobiet stosując różnego rodzaju diety w tym dietę wegetariańską i wegańską decyduje się na jej kontynuacje również w czasie ciąży. Jak zostało udowodnione przy odpowiednio zbilansowanej diecie i dbałości o dostarczenie wszystkich potrzebnych organizmowi składników odżywczych rozwój płodowy jak i ten już po urodzeniu niczym nie odbiega od rozwoju dziecka, którego matka spożywa mięso.
Na co zwrócić uwagę?
Najważniejsze jest, aby przykładać dużą uwagę do tego czy aby na pewno dostarczamy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Jest to konieczne, ponieważ w przeciwnym wypadku może dojść do niedoborów pokarmowych oraz osłabienia organizmu. Szczególną uwagę należy zwrócić na składniki takie jak białko, którego w okresie ciąży, a następnie laktacji organizm kobiety potrzebuje dużo więcej. Ważne również jest spożywanie produktów bogatych w żelazo takich jak zielone warzywa liściaste i tofu. Należy także pamiętać o odpowiedniej suplementacji witaminą D3 z k2 przyjmowanej z łyżka oleju roślinnego oraz wapnia, a także o dostarczaniu tych składników poprzez spożywanie warzyw strączkowych i produktów mlecznych również tych pochodzenia roślinnego jak np. Mleko kokosowe. Ważna jest także suplementacja kwasami omega 3, których przyswajalna ilość może być niewystarczająca przy niskim lub zerowym spożyciu ryb. Należy także nie zapominać o spożywaniu produktów bogatych w kwas foliowy takich jak między innymi: groch, buraki, szpinak, brokuły, kalafior, bób.
Kiedy zacząć suplementację?
Warto również rozpocząć odpowiednią suplementację nie będąc jeszcze w ciąży a kilka miesięcy przed, aby uzupełnić wszelkie niedobory witaminowe i zapewnić dziecku rozwój w zdrowym i odpowiedni przygotowanym do tego organizmie matki. Wszelkie jednak zmiany w diecie czy dobór odpowiedniej suplementacji powinien być poprzedzony wykonaniem odpowiednich badań i skonsultowany z lekarzem. Dopiero później na podstawie wyników dobierane powinny zostać odpowiednie suplementy.